Quantcast
Channel: symposia » Okategoriserade
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Shanghai revisited | Reversed cultural engineering for Mr Lind

$
0
0

Texten kommer även publiceras i den bok som Mattias Boström sätter ihop inför årets Sweden Social Web Camp.

De första två veckorna i juni reste jag till Hongkong och Shanghai på en kombinerad affärs- och turistresa. Det var mitt första besök i Kina. I Shanghai fick jag under tio dagar förmånen att bo som ”utbytesstudent” hos en kinesisk familj.

Shanghai unplugged

Från början hade jag tänkt göra en digital resa i Kina. Att rapportera på webben i realtid från landet som filtrerar Google. Landet som blockerar Facebook och Twitter.

Det hade inte varit några större problem att vara uppkopplad. De flesta plattformar fungerar, utom de nämnda. Men när jag väl befann mig på plats var mötet så överväldigande och intensivt att det hade känts fel att lägga tid på att kommunicera mer eller mindre i realtid via webben. Idag är jag tacksam att det blev en, i stort sett, unplugged resa. Jag tror inte att det är möjligt att vara fullt närvarande i mötet om du samtidigt ska dokumentera vad du ser och upplever. Var sak har sin tid.

Gula febern

Visst finns det stora utmaningar när man närmar sig Kina. En hierarkisk, patriarkal diktatur där mänskliga rättigheter kränks. Utbredd korruption och stora sociala och ekonomiska klyftor. Klyftor som behöver överbryggas om landet ska få den utveckling som många hoppas på. Andra problem handlar om miljöbelastningen som följer med ökad industrialisering, urbanisering och konsumtion. Detta är jag medveten om.

Det hindrar mig inte från att ha blivit överförtjust och förälskad i mycket av det jag såg och trodde mig se i Hongkong och framförallt Shanghai. Något som jag menar vi i vår del av världen har mycket att lära från.

Tyst farväl till barnen

Inför resan kände jag både oro och nyfikenhet för vad mitt möte skulle innebära. Det var också en lång flygresa, och eftersom jag alltid räknar med det värsta när jag flyger, tog jag som vanligt ett tyst farväl till barnen, familjen, vännerna och försökte uttrycka någon slags tacksamhet för det som blev mitt liv.

Men jag tog mig till Peking, Hongkong, Shanghai och tillbaka, dessutom med rikare erfarenheter, vilka jag är tacksamma att jag har fått med mig hem.

Skog är värdefullare än guld

Det är förvånansvärt få kineser som förstår engelska även i metropoler som Hongkong och Shanghai. Jag tyckte det var generande att försöka närma mig en främmande kultur utan att kunna mer än Ni hao. För att kompensera min språkliga brist hade jag skaffat ett kinesiskt namn, 林优金 (lin you jin) eller Mr. Lin[d] (Herr Skog). Ett vackert namn tyckte jag. Lin you jin betyder ungefär skog är värdefullare än guld. En kompis på stora banken blev så förtjust i namnet att han kastade om orden och gjorde det till sitt: jin you lin. Det var bra för honom.

Ett kinesiskt namn uppskattas många gånger av kineser. Har du ett kinesiskt namn och kan grundläggande fraser kan du komma ganska långt i dina kinesiska relationer.

Vardagsgudar

Religiositeten var betydligt mer närvarande än vad jag föreställt mig. Även om det inte är en i alla lägen artikulerad religion, så tror jag att religionen är av stor betydelse för många kineser. Kanske är det inte annorlunda än hur kristendomen har påverkat vår kultur och våra traditioner, men jag tror att religionen är betydligt mer närvarande i kinesernas vardag, hur de fattar sina beslut och gör sina vägval, än vad kristendomen är för oss.

I de buddhistiska tempel jag besökte bad många kineser till gudarna. Det finns gott om buddhistiska gudar, alla med sina attribut. En favorit är Guang Gong som var general och levde 160-219. Sedan några hundra år räknas han till gudarna. Även jag brände rökelse för att hedra gudarna. Ett av templen var nybyggt. Det gamla templet som var flera hundra år hade rivits ner. Barbari kanske vi säger. Men inte buddhisterna. För dem var det gamla templet förbrukat. Gudarna, munkarna och besökarna är värda något nytt – fyllt med ny energi.

Resan gav många goda möten och sammanträffanden som vi ofta förklarar med slumpen, men som kineser jag talade med förklarade med att jag hade besökt och visat vördnad vid tempel och pagoder.

Den andra religionen som påverkar vardagslivet är konfucianismen. Många kineser organiserar sina liv efter konfucianismens tradition. Det innebär, förenklat, att man strävar efter balans i livets olika skeden. Strävan efter balans går igen i hur kinesen tar hand om sin kropp. Kroppen betraktas som ett ekosystem (min tolkning) i ett större system.

Varje ålder har sina utmaningar

Det brukar sägas att inom konfucianismen visar man vördnad för de äldre. Inom konfucianismen organiseras livet i olika faser. Det betyder att varje ålder har sina utmaningar och sina kvaliteter. Det kan vara att ungdomen kännetecknas av utbildning och av att upptäcka kärleken. Därefter en fas för att göra karriär, få en position, gift sig och få barn. När man blir äldre får konsterna större utrymme. Jag mötte äldre människor som hade börjat måla, fotografera eller fördjupa sig ett instrument. Samtidigt såg jag många äldre, inte minst män, som färgade håret.

Baklängesgång och Tai chi på solstickigt The Bund

Jag besökte The Bund en tidig morgon vid sex, när kineser i olika åldrar samlades för gemensamma tai chi-övningar. Barn och ungdomar flög med drakar. Solen gick upp bakom skyskraporna i Pudong. Äldre gick baklänges och klappade taktfast med kupade händer. Att gå baklänges sägs vara bra för att träna balansen och att klappa händerna samtidigt är bra för simultankapaciteten. Även dagtid kunde man se äldre gå baklänges och klappa – ibland till och med iklädda pyjamas. Det var magiskt att se stora grupper som rör sig synkroniserat genom solstickigt morgondis på kajpromenaden The Bund.

Vårda din kropp

Jag ville få en tatuering gjord i Shanghai. En kinesisk drake som slingrade sig upp från underarmen mot axeln. Shanghai var en stad jag associerade med pirater och sjömän, och således tatueringar. Jag fick veta att det visst finns tatuerare i Shanghai, men att många kineser är negativa till tatueringar. Du har fått din kropp, ditt tempel. Då ska du på alla sätt vårda kroppen. Även huden. Låta den vara så som du blev född med den.

Att kroppsvård är centralt i den kinesiska kulturen är massagen ett tecken på. Det finns massageinrättningar i så gott som varje kvarter. Du kan välja mellan åtskilliga massageformer med eller utan oljor. En fotmassage i Shanghai kostar från 30-40 yen (motsvarande i svenska). Fotmassage är för övrigt är en förbisedd och betraktas ofta som något tveksam massage i Sverige. Varför? Det finns inget bättre än en fotmassage efter en tuff arbetsdag eller lång promenad, eller för att kurera bakfyllan. Fötterna sägs ha kontakt med kroppens olika organ och fotmassage kan påverka långt mer än bara fötterna.

Ät maneter och grishjärna!

Shanghai-köket påminner om det som min farmor stod för. Det är mycket långkokt mat och grönsaker. Maten i Shanghai känns hälsosam även om det finns en del friterat. Kineser verkar ha en tradition för att ta hand om djurens alla delar i matlagningen. I Shanghai kokas det buljong på ben och märg. I köket tar man hand om inälvorna och djurets olika beståndsdelar. Jag fick själv möjligheten att prova annorlunda rätter såsom grishjärna, anktungor (ett helt fat med anktungor inklusive svalg), marinerade maneter och de obligatoriska friterade kycklingfötterna.

Jag tycker det är tilltalande hur kineserna tar tillvara på hela djuret och tror att det skapar ökad förståelse och förhoppningsvis vördnad för djuret. I vårt svenska kök blir det mer och mer benfritt och malt, och jag har träffat personer i min egen ålder i här som står handfallna när de blir ombedda att tillaga en hel kyckling. Tänk sen att plocka den, rensa den, tillaga den, och sen ta hand om det som många betraktar som skrov och rester.

Kalla drycker dåliga för systemet

Kalla drycker är det bara turister och expats som dricker. Drycker serveras ljumma eller varma. Även vid affärsmöten blir man serverad vatten som är rumstempererat eller varmare. Till måltider serveras te. Kalla drycker anses påverka matsmältning och kropp negativt.

Den sociala hot potten

Måltiden är utpräglat social och bokstavligt talat en gemensam angelägenhet. Man sitter ofta runt en stor gryta med en eller flera buljongavdelningar (hot pot). Man bereder eller beställer de ingredienser och rätter man vill äta. Under måltiden sker ett ständigt utbyte av rätter mellan gästerna. Rätt vad det är har någon lagt en matbit i din risskål.

Naturmedicin vardagsmat

Vi var också inne i butiker där man kunde köpa naturmediciner. De ser ut som vilket svenskt apotek som helst och kunde ligga på fina gatan granne med exklusiva varumärken. Naturläkemedel används sannolikt mer än den västerländska medicinen. Det är mer eller mindre identifierbara växter och djur som utgör medicinerna. Det finns många medicinalörter som vi känner igen och som är accepterade även i vår del av världen, men även en hel del märkliga kurer såsom torkade moderkakor och ödlor. En kvinna berättade att om man besöker en läkare och behöver behandling får man i första hand goda råd och naturmedicin. I andra hand läkemedel som vi känner dem som komplement eller senare i behandlingen.

Världsbilden förändras

Jag tycker det är intressant att när jag, även innan min Kinaresa kom på tal, frågar dottern E8 vart i världen hon helst vill åka så svar svarar hon: ”Till Kina eller Japan”. När jag frågar varför, svarar hon att de har så fina figurer och bilder i Kina och Japan. ”Anime”. När jag var liten på 1970-1980-talet svarade jag som default USA. Det berodde till stor del på filmer och i synnerhet Disney. Idag ritas kartan om.

I Kina såg jag en historieskrivning och kultur som är tusentals år äldre än vår, med traditioner och världsuppfattningar som lever vidare, som står emot och överlever krig och konflikter, varierande statsskick och kulturrevolutioner. Jag tror att det är livet i balans som kommer att segra på lång sikt, och jag menar att vi i vår del av världen har åtskilligt att lära och inspireras av från kinesernas kultur och livshållning.

Jag längtar redan tillbaka och har satt mig för att lära mig mer kinesiska i höst. Även min dotter E8 vill lära sig kinesiska, så det kan bli att vi går tillsammans.

Jag vill rikta stor tacksamhet till Yiting, Anders och Kasper för er gästfrihet och att ni tog mig med in i er kinesiska värld.

/ Joakim, 林优金


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Latest Images